Tuesday, March 24, 2009

Hello, my name is Arda. You can call me Artur!

Name days ya da isim günleri…İşte bugünkü konumuz bu. Genel olarak Roman Katolik geleneğinden gelen bir olgu bu. Her aziz ve azize için, onların adlarına ait bir gün seçilmiş. Adınız hangi güne denk geliyorsa o günü isim gününüz olarak kutluyorsunuz. Doğum gününüze ek bir eğlence. Daha fazla eğlence için bahane işte. Tam benlik yani.
Şöyle kısaca bir tarihi arkaplanını sorguladığımızda geleneğin Orta Çağ’a dayandığını görüyoruz. İsim günleri her zaman aynı olmamış. İlk değişiklik Scandinav ülkelerinin Protestanlığa geçişiyle başlıyor. Böylece bazı Saint’lerin isimleri değişiyor veya yeni isimler ekleniyor. 18 yüzyıla gelindiğinde ise neredeyse her ülkenin kendine ait ayrı bir isim günü listesi oluşuyor.

18 yüzyılda isim günü listesi İsveç’te de yenileniyor. Hüsamettin, Pakize tarzı isimler yerini Hüsocan, Pakizesu gibi daha popüler isimlere bırakıyor. En önemli değişiklik ise Royal Family’nin isimlerinin listeye adapte edilmesi oluyor. Bu süreçte isim günü geleneğinin Hıristiyanlıktan uzaklaşıp normal bir kutlama halini aldığını eklemek gerek. İşi ciddiye alan İsveçliler 1901 yılında Royal Swedish Academy of Sciences adlı kurumun araştırmalarıyla resmi bir liste hazırladılar. Bu liste 1972 yılında tedavülden kalktı. Böylece birbirinden farklı isim günü listeleri hortladı. 1986’da kontrolü ele almak için yeni liste seçimi yapıldı. 1993’te her güne iki isim belirleyen liste kabul edildi. 2001’de ise liste en modern halini aldı.

Şimdi gelelim uzun lafın kısasına… Kendime bir isim seçtim. Arda’ya en çok benzeyen: Artur! Dikkat “h” harfini yazmadım. Çünkü İsveç’liler adları Türkçe okunuşlarıyla yazıyorlar. Arthur Artur, Mathilda Matilda, Eric Erik oluyor. İsveç listesine göre isim günüm 13 nisan. Bu sene ilk isim günümü kutlayacağım. Şans bu ya ilk isim günüm “Annandag Påsk”a denk geliyor. (annandag posk diye okuycaksınız.) Easter Monday oluyor kendileri. Bu sene ilk kez paskalyayı da kutlayacağım. Muhtemelen isim günümde Roma’da interrail’de olacağım. Çok merak ediyorum.Bakalım nasıl geçecek…

No comments:

Post a Comment

Bence