Sunday, February 22, 2009

Farkına Var(ma)mak

Fotoğrafla uğraşıp bana fotoları hakkında fikirlerimi soran arkadaşlar bilirler. Fotoğraf konusunda bilgim olduğunu söyleyemem. Ama dramaturji konusunda hakkımı yememek lazım. Onlara hep aynı şeyi söylüyorum: Çektiğiniz fotolar bana bir hikaye anlatmayacaksa, bir duyguyu paylaşmayacaksa hiç çekmeyin daha iyi.

Bir de fotoğraf makinesinin ekran jelatinini çıkarmadan soluğun Balat sokaklarında alınmasını pek sevmem. Balat güzel bir yer. Fotoğraf için uygun. Fakat Balat sokaklarında sümüklü çocuk fotosu çekip bunun güzel bulunmasını hep yadırgadım. İnsanların hayatına müdahale etmemeli fotoğraf, uzaktan olmalı sanki. Onlar farkında bile olmamalılar O AN'dan... İşte bunu yakalayamadığımız zaman Balat çocuklarına, hayvanat bahçesi maymunlarıyla aynı muhameleyi yapıyoruz. Hiç etik değil.


52. Dünya basın fotoğrafları ödülleri dağıtılmış. Çok güzel kareler var. Bu sanatçılara, nacizane de olsa blog'umdan fotoğraflarında anlattıkları öyküler için teşekkür ederim. Fark ettirmeden fark ettirdikleri için... Bir göz gezdirin:

Fotoğraf: Yunanistan'da protestolar - Yannis Kolesidis / Reuters

No comments:

Post a Comment

Bence